Kesten - simbol jeseni

 

Osobitog mirisa i blagog slatkastog okusa kesten je pronašao široku primjenu na našim stolovima, a njegove hranjive tvari pomažu organizmu da se što bolje prilagodi sve hladnijim nadolazećim danima.

Velika primjena u kulinarstvu, kesten svrstava u must have namirnicu jer se odlično slaže uz slana i uz slatka jela. Od njega se priprema pire, kuhaju se juhe, a odličan je dodatak mnogim slasticama i jelima od pečenog mesa. Od kestena se može dobiti brašno koje se samo ili pomiješano s brašnom žitarica koristi za izradu kruha i peciva. U Italiji od njega pripremaju kestenov biskvit - „neccio“. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih i djece.

Od ostalih orašastih plodova kao što su lješnjak ili orah, kesten se razlikuje nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba, sadrži ga čak oko 44% i jedini sadrži vitamin C.
Upravo se zbog visokog udjela škroba kesten nalazi na tablici visoke energetske vrijednosti zato se preporuča sportašima, djeci, starijim osobama kao i svima koji su izloženi većem fizičkom naporu. Kesten ima antiseptička i antianemična svojstva i djeluje osvježavajuće na organizam.

Kesten je voće!

Kuhani ili pečeni plodovi kestena?- Sve jedno! U oba slučaja riječ je o vrlo ukusnom i omiljenom jelu kojemu nitko ne može odoljeti, no ipak ima razlika!?

Iako je bogat ugljikohidratima neki tvrde; jedete li kuhane kestene nećete se udebljati. Tako kuhani kesteni sadrže veću količinu minerala, dok pečeni imaju veću energetsku vrijednost, sadrže veću količinu bjelančevina i vitamina, 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kalorija.

Plod kestena bogat je vitaminima B skupine osobito B1, B2 i B6, te vitaminima A i C. Sadrži minerele: kalij, kalcij, mangan, magnezij i fosfor. Budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem kesten se preporučuje u dijetama bolesnika s bubrežnim i krvožilnim oboljenjima, a hranjive tvari kestena povoljno utječu na cirkulaciju.

Mnogi će se složiti da je najbolji kesten onaj koji sami u šumi sakupite. No kupujete li kesten u trgovini ili na tržnici dobro je pripaziti da su plodovi veći, sjajni i bez rupica. Možete ih čuvati u hladnjaku ili drugom hladnom mjestu i do 20 dana. Volite li kestene možete ih skuhati i napraviti pire ili ispeči te očišćene spremiti u zamrzivač kako bi vam bili dostupni tijekom cijele zime.

 
|
Restorani